Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Από τι όμως θα πρέπει να αποτελείται, προκειμένου να μας δώσει ένα δυνατό ξεκίνημα για την υπόλοιπη μέρα; Μια νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus κατέληξε σε αυτό που σίγουρα δε θα πρέπει να λείπει: οι πρωτεΐνες.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science, οι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν βασικό συστατικό ενός ιδανικού πρωινού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό προάγει τόσο το αίσθημα του κορεσμού -πόσο χορτάτοι νιώθουμε δηλαδή- όσο και τη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε αρχικά να εξετάζει τη σχέση που συνδέει τη διατροφή και τη νοητική λειτουργία και πώς διαφορετικοί τύποι πρωινού ενισχύουν τον κορεσμό και τη συγκέντρωση. Για να το διερευνήσουν, παρακολούθησαν 30 παχύσαρκες γυναίκες (ηλικίας 18-30 ετών) για τρεις ολόκληρες ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες έτρωγαν είτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, είτε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες, είτε καθόλου πρωινό. Επιπλέον, εκτιμήθηκε το αίσθημα κορεσμού κάθε γυναίκας, τα επίπεδα ορμονών και η ενεργειακή πρόσληψη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, εκτός από τις εκτιμήσεις της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Τέλος, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από όσους αποφεύγουν το πρωινό. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, εν τω μεταξύ, τείνουν να αυξάνουν τον κορεσμό σε σύγκριση με τα πλούσια σε υδατάνθρακες και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην επίδραση κορεσμού δύο διαφορετικών γευμάτων με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αν οι γυναίκες του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες το μέγεθος του γεύματος, είναι πιθανό ότι θα είχαν καταναλώσει περισσότερο φαγητό και συνεπώς περισσότερες θερμίδες την ημέρα που τούς σερβιρίστηκε ψωμί και μαρμελάδα από ό,τι την ημέρα που τους δόθηκε skyr και βρόμη», εξηγεί η καθηγήτρια Δρ Hansen.