Θα στέλνονται γιατροί στα σπίτια όσων θα δηλώνουν ασθενείς
Ως σκασιαρχείο οριζόταν αρχικά το φαινόμενο του να μην πηγαίνει ένας μαθητής στο σχολείο, προφασιζόμενος ασθένεια, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι άρρωστος αλλά ούτε και να το γνωρίζουν οι γονείς ή κηδεμόνες του. Το σκασιαρχείο όμως έχει επεκταθεί εδώ και πολλά χρόνια και στον δημόσιο τομέα, με τους υπαλλήλους πολλών υπηρεσιών να στέλνουν στον προϊστάμενό τους χαρτί το οποίο αναγράφει πως είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να προσέλθουν στο γραφείο τους, αν και στην πραγματικότητα χαίρουν άκρας υγείας και απλώς θέλουν να κάνουν κοπάνα από τη δουλειά.
Σε αυτό ακριβώς το σκασιαρχείο των δημοσίων υπαλλήλων θα επιχειρήσει τώρα να βάλει τέλος το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του τελευταίου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα. Πλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά έλεγχοι από γιατρούς στα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων που δηλώνουν ασθενείς, ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι δικαιούνταν την αναρρωτική άδεια ή όχι.
Οι εντολές για έλεγχο θα δίνονται από τον Περιφερειάρχη της περιοχής ή από τον διοικητή της τοπικής Υγειονομικής Περιφέρειας, κατόπιν αιτήματος του οικείου φορέα. Ειδικότερα, προβλέπονται πλέον τα εξής:
«Σε κάθε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που έχει προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων, εφόσον δεν υπάρχει καμία θέση ελεγκτή γιατρού ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής, συνιστάται αυτοδικαίως με τον παρόντα νόμο μία θέση ελεγκτή γιατρού, με θητεία 3 ετών, που μπορεί να ανανεώνεται, για την άσκηση ελέγχου κατά τις παρ. 1 και 2 του παρόντος. Για τη σύσταση της θέσεως εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Προκειμένου για Ν.Π.Δ.Δ., τα οποία έχουν προσωπικό κάτω των 1.000 ατόμων, ισχύουν τα εξής:
α. Σε όσα Ν.Π.Δ.Δ. υπηρετεί υπηρεσιακός ελεγκτής γιατρός ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής, αυτός ασκεί και τον έλεγχο, που προβλέπεται στην παρ. 1 του παρόντος.
β. Σε όσα Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν υπηρετούν τέτοιοι γιατροί, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους, που υπηρετούν στην Περιφέρεια Αττικής, ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό του Υπουργείου που τα εποπτεύει.
Εφόσον δεν υπηρετεί ελεγκτής ιατρός στο εποπτεύον Υπουργείο, ο έλεγχος μπορεί να ασκείται από ελεγκτή γιατρό που ανήκει οργανικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ή ανήκει οργανικά σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Η εντολή για έλεγχο δίδεται από τον οικείο Διοικητή κατόπιν αιτήματος του φορέα.
γ. Σε όσες δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή έχουν υπηρεσίες εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δεν υπηρετεί ελεγκτής γιατρός, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό της οικείας Περιφέρειας ή από ελεγκτή γιατρό που ανήκει οργανικά στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια ή υπηρετεί σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάγεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.
news.gr